Cara Nak Buat Ikan Pekasam Yang Sedap
Pilih ikan yang anda gemar. Seeloknya masukkan juga cebisan asam keping dalam perut ikan.
Cara Cara Buat Ikan Pekasam Sedap Secara Homemade
Buang perut dan kepala ikan.
. Ikan pekasam perah limau letak cili dan bawang perghhhhh. Pekasam mempunyai sifat semakin diperam semakin sedap. Jika tiada boleh guna asam keping asam jawa atau tepung gandum.
Cuka Garam Asam Keping Minyak Masak CARA PENYEDIAAN IKAN PEKASAM TENGGIRI. Tuang lebihan beras ke atas ikan sebelum bekas ditutup. Ikanpekasam ikanasincara buat ikan pekasamhttpsyoutubebC4aoB4nPN4.
Basuh daging dan hiris nipis. Nak lagi sedap tunggu dua ke tiga minggu. Cara Buat Pekasam Daging Yang Sedap.
Nak lagi sedap tunggu dua ke tiga minggu. 10 keping asam gelugor atau asam keping. Masukkan beras ke dalam kuali.
Lepas tu kisar kasar beras. Gaulkan daging yang di tos tadi dengan garam kasar dengan secukupnya. Di setiap susunan ikan dalam bekas bertutup letakkan asam keping pilihan sekitar satu ke dua keping.
Simpan dalam peti ais semalaman 2. Anggaran saiz 2 inci setiap bahagian. Masukkan air garam yang telah dimasak di atas api sederhana.
Bersihkan ikan lampan yang digunakan sebagai pekasam Buang sisik ikan supaya beras akan melekat pada badan ikan. Bahan-bahan untuk membuat ikan pekasam ringkas saja. Goreng ikan pekasam terlebih dahulu dan ketepikan.
Daging di potong kecil-kecil dan di bersihkan serta toskan. 1Ikan disiang dan dibasuh bersih. Cara-cara buat ikan pekasam Cara buat ikan pekasam menggunakan alatan yang mudah dan ringkas sahaja.
Peralatan yang sedia ada dirumah boleh digunakan Cuma hanya eli ikan graa beras hancur dan asam keping. Bersihkan ikan gaul dengan garam kasar. 2Selepas itu perap dengan garam dan air asam jawa atau guna Asam keping pun bolehAgak-agak je garam dan asamnyaPerap semalaman atau 2 hari.
Pastikan asam keping kena pada ikan. Pastikan segala isi dalam perut ikan dicuci sehingga bersih. Mula-mula sekali masukkan berasa dalam kuali.
Perap lagi berapa lama yang korang nak. Ikan mesti dibersihkan dengan sebersih-bersihnya. Cuma ikan garam kasar asam keping dan beras goreng yang di tumbuk.
Masukkan juga asam gelugur. Seterusnya kisar beras yang kita sangai tadi sehingga sedikit hancur jangan terlalu hancur sangat Basuh ikan lampam yang kita nak gunakan sebagai pekasam. Lepas tu masukkan dalam balang dan susun satu persatu ikan.
Tumis pula bawang merah bawnag putih cili kering cili api dan asam keping. Tapi mudah sahaja cara pembuatannya. CARA PENYEDIAAN IKAN PEKASAM.
Pilih ikan yang anda ingin jadikannya sebagai ikan pekasam. Setelah ikan siap dibersihkan masukkan garam anggaran 1 kilo ikan seratus gm garam. Sangai atau goreng tanpa minyak sehingga bertukar keperangan.
Sangai beras sampai perang dengan api sederhana. Bahan tumisan tadi dituang keatas ikan pekasam goreng tadi dan diperahkan dengan sedikit lemon. Cara buat ikan pekasam.
Sediakan balang dan taburkan sedikit garam kasar di dasar balang. Paling sedap dalam 2 minggu barulah rasa tu dah diserap dalam ikan. Tuang lebihan beras ke atas ikan sebelum bekas ditutup.
Mula-mula sekali bersihkan ikan. Masukkan air sikit dalam beras tadi dan gaulkan dengan ikan yang dah diperap dengan garam tadi. Masukkan air garam yang sudah sejuk dimasak terlebih dahulu sehingga ikan terendam.
Ada yang suka sekali kepala. Tuang beras lebihan yang telah ditumbuk tadi ke dalam bekas ikan. Kemudian ambil beras yang sudah disanga dan ditumbuk itu lalu gaulkan dengan ikan yang sudah disimpan tadi.
Akhir sekali tutup bekas dengan rapat. Tunggu sehari ke dua hari sebelum boleh digoreng. Korang gaul rata ikan dengan garam kasar dan perapkan dalam 3 hari.
Susun ikan tersebut dalam bekas kedap udara disimpan lebih kurang 2 ke 3 hari. Ikan yang telah ditoskan digolek-golekkan dalam garam kasar dan juga beras yang telah dikisar lumat tadi. Tunggu sehari ke dua hari sebelum boleh digoreng.
Elak letak garam terlalu banyak kerana daging akan jadi terlalu masin. Kemudian kisar beras yang disangai tadi sehingga hancur. Sangai atau goreng tanpa minyak sehingga bertukar keperangan.
Kepala boleh dibuang atau tidak. Letak plastik kat bawah penutup tu supaya betul betul ketat. Basuh dengan limau nipis.
Gaul dengan garam dan masukkan asam keping. Biasanya saya buat macam ni. Kemudian jemur ikan di bawah panas matahari.
IKLAN Pantau jangan sampai ada air ikan itu mesti dikeringkan selalu airnya. Cara memasaknya juga mudah. Jangan terlalu hancur sangat.
Lagi banyak beras lagi nampak menarik. Susun ikan dalam bekas bersama asam keping. Sumbat juga garam dan beras dalam perut ikan.
Ambil ikan yang telah ditoskan tadi salutkan dengan garam keseluruhan ikan tersebut. 3 sudu besar garam. Jemur tu anggaran selama 1 jam 2 jam.
Masukkan air garam yang sudah sejuk dimasak terlebih dahulu sehingga ikan terendam. IKLAN Bersihkan ikan dan toskan airnya semalaman. Di setiap susunan ikan dalam bekas bertutup letakkan asam keping pilihan sekitar satu ke dua keping.
Selepas sejuk air garam tu masukkan ke dalam bekas ikan tadi sehingga kesemua ikan tadi terendam. Pekasam lebih sedap jika dibuat menggunakan ikan air tawar seperti ikan lampam puyu sepat dan lain-lain lagi yang Min pun dah lupa nama sebab hanya membeli ikan laut sahaja.
Cara Membuat Ikan Pekasam Homemade 4 5 Hari Sudah Jadi Fermented Pekasam Fish Resepi Alexiswandy Youtube
6 Cara Buat Ikan Pekasam Mudah Dan Sedap Tak Perlu Beli Bidadari My
6 Cara Buat Ikan Pekasam Mudah Dan Sedap Tak Perlu Beli Bidadari My
Comments
Post a Comment